Det siste året har vi i FundingPartner behandlet flere tusen lånesøknader. Mange av disse får dessverre ikke lån. I dette innlegget oppsummerer vi de viktigste kjennetegnene som er felles for de søknadene som blir innvilget.

Når vi vurderer en søknad er det primært tre forskjellige ting vi vurderer: Betjeningsevne, god økonomisk styring, og hvor egnet en er til å drifte bedriften.

Betjeningsevne

En god søknad starter alltid med god betjeningsevne. Betjeningsevne vil si bedriftens evne til å tilbakebetale lånet den får. For å gjøre dette kreves det at bedriften har gode inntekter, kan vise til positive historiske resultater, samt redegjøre for hvorfor bedriften fremdeles skal fortsette å tjene penger i fremtiden. For å vurdere dette bruker vi primært regnskapet fra tidligere år, men vi ser også på budsjett for de neste månedene som en viktig kilde til informasjon. FundingPartner har i utgangspunktet krav om over to år med driftshistorikk, men dette kan i noen tilfeller fravikes dersom det stilles god sikkerhet. Alle lån må tilbakebetales, og dersom selskapet ditt skal få lån, er det viktig å ha på det rene hvordan lånet skal innfris. Har derimot selskapet ditt god betjeningsevne, betyr det både at bedriften din er veldrevet, og at du har god sannsynlighet for å få innvilget en lånesøknad.

Lurer du på hvilke andre finansieringsmuligheter du har? Les finansieringsguiden vår her.

God økonomisk styring

God økonomisk styring henger tett sammen med betjeningsevne. Dersom bedriften din ikke har for vane å betale regninger i tide, er det vanskelig å forsvare hvorfor du skal tilbakebetale lånet i tide. På bakgrunn av dette er vi svært opptatt av at lånsøker har en ryddig økonomi uten betalingsanmerkninger.

Illustrasjonsbilde som viser god økonomisk styring. Det hjelper på under lånesøknaden.

Bilde: Du viser god økonomisk styring av bedriften din hvis du blant annet presenterer et ryddig budsjett. Da øker også sannsynligheten for å få lån betraktelig.

For å vurdere dette utfører vi primært kredittsjekk på selve selskapet, men vi kan også gå igjennom tidligere kontoutskrifter for å se etter tegn på sene betalinger (gebyrer, overføringer til kjente inkassoselskaper osv.). Disse kravene er ganske universelle på tvers av de fleste kreditorer, og dersom du skal få et lån er det viktig at du kan vise til god betalingshistorikk.

Et budsjett kan gi en indikasjon på betjeningsevnen, økonomisk styring, og kontroll. Dersom du som låntaker tar opp et lån med løpetid på 3 år i dag, er det ikke bare viktig at du kan betjene lånet i dag. For å øke sannsynligheten for å få innvilget låneformidling, er det derfor viktig at du presenterer et budsjett. Budsjettet bør inneholde de aller største inntekts- og utgiftspostene, og gjerne være måned for måned.

Les også: Sa opp jobben for å drive bar – fikk lån av FundingPartner her.

Egnethet til å drive bedriften

God ledelse er viktig å ha når du leverer lånesøknad.

Bilde: Har du tidligere hatt gode resultater? Da kan det signalisere god ledelse og egnethet til å drive bedrift. Dermed øker potensielt også sannsynligheten for å få lån.

Hvordan en bedrift gjør det avhenger helt av personene som driver det, og hva slags beslutninger de tar for driften. Vi gjør derfor en nøye gjennomgang av personene bak selskapet. Vi ser på flere ting, men primært vurderer vi hvorvidt ledelsen har nødvendig kompetanse for å drive bedriften. Dersom du kan vise til gode resultater tidligere, og viser en god forståelse av hvordan daglig drift i selskapet er, øker det sannsynligheten for å få lån.

Kort oppsummert:

Å få lån behøver ikke være spesielt vanskelig. Dersom vi får all dokumentasjon vi behøver, kan vi vurdere en lånesøknad på under en uke. Samtidig er det viktig at bedriften din kan vise til en troverdig plan for å nedbetale lånet og at ledelsen i bedriften har god kompetanse. Videre er det viktig at en kan vise til et budsjett som beskriver forventet betjeningsevne i fremtiden. Disse fellestrekkene kjennetegner ikke bare bedrifter som får formidlet lån via oss, det kjennetegner også bedrifter som er lønnsomme og veldrevet.

Interessert i å låne via FundingPartner? Send en uforpliktende lånesøknad som tar under 2 minutter her.

Innholdet på bloggen reflekterer synspunktene til enkeltpersoner som har skrevet eller kommentert i blogginnleggene, og ikke FundingPartner som selskap. Innholdet i innleggene skal hverken anses som råd eller offisielle synspunkter fra FundingPartner.

Gratis investeringsbudsjett

Meld deg på nyhetsbrevet vårt, og få gratis investeringsbudsjett.