The Spy AS

%

Lånebeløp: 3 000 000 kr
Rente: 10%
Varighet: 12 mnd
Risikoklasse: B

Om bedriften

4 ½ Film er et kjent norsk filmproduksjonsselskap, som blant annet har produsert filmer som Kong Curling, 90 minutter, Kongen av Bastøy og Grand Hotel. Selskapet har produsert filmer i over 20 år, og de siste årene har det vært under ledelse av Håvard Gjerstad. Han har fokusert på å bygge en bedre økonomi i selskapet ved å inngå mer kommersielle avtaler slik at selskapet kan tjene mer per film. Resultatet er at selskapet har snudd underskudd til overskudd, og opplever en stadig resultatforbedring. I februar lånte selskapet to millioner kroner fra FundingPartners investorer for å ha en likviditetsbuffer inn mot sluttføringen av «Ut og Stjæle Hester». Siden da har filmen nådd målet sitt om 100 000 solgte billetter, og har nylig vunnet en «Sølvbjørn» under Filmfestivalen i Berlin.

Bilde: Noen av filmene 4 ½ Film har produsert.

4 ½ Film er organisert som et holdingselskap, og har flere prosjektselskap (SPV) for hvert av filmprosjektene de holder på med. The Spy AS er et av disse selskapene, og er prosjektselskap for filmen «Spionen».


Bilde: Handlingen i Spionen finner sted i Norge under andre verdenskrig

Spionen er en spionthriller fra andre verdenskrig liknende Max Manus. Filmen handler om Norske Sonja Wigert, som var Skandinavias ledende filmstjerne da 2. verdenskrig brøt ut. Etter at krigen brøt ut ble Wigert dobbeltagent og lurte Rikskommisær Josef Terboven til å tro at hun jobbet for nazistene, mens hun egentlig jobbet for den norske motstandsbevegelsen og svensk etterretning i Norge. Hovedrollen spilles av Ingrid Bolstad Berdal, som blant annet er kjent fra Westworld. På rollelisten finner vi også Erik Hivju («Kongens nei»), Johan Widberg («Ocean’s Twelve»), Edvin Endre («Vikings») og Rolf Lassgård («Dag» og «En mann kalt Ove»).


Bilde: Ingrid Bolstad Berdal har hovedrollen i filmen

Lånebehov

The Spy AS ønsker å låne tre millioner kroner fra FundingPartners investorer for å bedre likviditeten inn mot ferdigstillingen av filmen og i perioden etter premieren.

Filmen er allerede fullfinansiert gjennom egenkapital og støtteordninger, men flere offentlige støtteordninger gir utbetaling etter at filmen har hatt premiere. Selv om filmen er forventet å være helt ferdig, ønsker ikke selskapet å lansere filmen om sommeren. Det er fordi sommeren er en dårlig periode å lansere filmer i Norge. Det er derfor ønskelig å etablere en likviditetsbuffer i selskapet frem mot ferdigstillingen av filmen, og i perioden frem til inntektene fra billettsalg og rettighetssalg kommer.


Bilde: Sonja Wigert var dobbeltagent for den norske motstandsbevegelsen.

Filmen er finansiert 65% via offentlige støtteordninger som ikke skal tilbakebetales. Dette gjør at det ikke skal mye til før selskapet går i overskudd på filmen. I likhet med lånet til «Ut og stjæle hester» utløses også støtte fra Norsk Filminstitutt når 10 000 kinobilletter er solgt, som matcher salgsinntektene i filmen.


Bilde: Filmen har premiere i høst