4 1/2 Fiksjon

%

Lånebeløp: 2 000 000 kr
Rente: 11,5%
Varighet: 12 mnd
Risikoklasse: C

Om bedriften

4 ½ Film er et kjent norsk filmproduksjonsselskap, som blant annet har produsert filmer som Kong Curling, 90 minutter, Kongen av Bastøy og Grand Hotel. Selskapet har produsert filmer i over 20 år, og de siste årene har det vært under ledelse av Håvard Gjerstad. Han har fokusert på å bygge en bedre økonomi i selskapet ved å inngå mer kommersielle avtaler slik at selskapet kan tjene mer per film. Resultatet er at selskapet har snudd underskudd til overskudd, og opplever en stadig resultatforbedring.

Bilde: Noen av filmene 4 ½ Film har produsert.

4 ½ Film er organisert som et holdingselskap, og har flere datterselskap for hvert av filmprosjektene de holder på med. 4 ½ Fiksjon er et av disse datterselskapene, og holder i dag på å ferdigstille produksjonen av storfilmen ”Ut og Stjæle Hester”.

”Ut og Stjæle hester” er basert på den kjente boken med samme navn. Boken ble gitt ut i 2003 og har siden da solgt over én million eksemplarer og blitt oversatt til 50 språk. Filmen er regissert av Hans Petter Moland. Han er en anerkjent regissør som blant annet har regissert Gymnaslærer Pedersen og Cold Pursuit, hvor Liam Neeson har hovedrollen. Hovedrolleinnhaverne i filmen er Stellan Skarsgård og Tobias Santelmann. Skarsgård er kjent fra blant annet Pirates of the Caribbean, Engler og Demoner, The Avengers og Mamma Mia. Santelmann har på sin side spilt i de norske filmene Kon-Tiki, Morderne i Kongo, samt TV-serier som Grenseland, Frikjent og Last Kingdom.

I januar i år var filmen en av 20 filmer som ble valgt ut til hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin, blant mer enn 6 000 nominerte. Dette er åttende gang noensinne at en norsk film har blitt plukket ut til den prestisjetunge konkurransen. Filmen har verdenspremiere i Berlin 9. Februar og lanseres på norske kinoer 8. Mars.

Lånebehov

4 ½ Fiksjon ønsker å låne to millioner kroner fra FundingPartners investorer for å bedre likviditeten inn mot ferdigstillingen av filmen og i perioden etter premieren.

Filmen er allerede fullfinansiert gjennom egenkapital og støtteordninger, men flere offentlige støtteordninger gir utbetaling etter at filmen har hatt premiere. Det er derfor ønskelig å etablere en likviditetsbuffer i selskapet frem mot ferdigstillingen av filmen, og i perioden frem til inntektene fra billettsalg og rettighetssalg kommer.


Bilde: Tobias Santelmann er en av hovedrolleinnhaverne i filmen

Filmen er finansiert 60% via offentlige støtteordninger som ikke skal tilbakebetales. Dette gjør at det ikke skal mye til før selskapet går i overskudd på filmen. Filmen er allerede forhåndsolgt for mer enn ti millioner kroner, og dersom det selges mer enn 10 000 billetter i Norge utløses det en offentlig støtte på 12,6 millioner. Av disse inntektene vil om lag 9,8 millioner tilfalle 4 ½ Fiksjon i frie likvide midler, som vil brukes til å tilbakebetale lånet. Selskapet estimerer selv å selge rundt 100 000 billetter, basert på målgruppe og markedsundersøkelser.


Bilde: Stellan Skarsgård har tidligere spilt i Mamma Mia og Pirates of the Caribbean, og har en av hovedrollene i denne filmen.

Ledelse / Nøkkelpersoner:

4 ½ Film-konsernet har vært ledet av Håvard Gjerstad siden 2016. Han har tidligere bakgrunn fra eiendomsselskapet Sønderberg Eiendom som er største eier i 4 ½ Film, samt produksjonsselskapet Storm Rosenberg og reklamebyrået Pulse Communications. I tillegg eies 4 ½ Film av tre andre personer som har jobbet som produsenter i selskapet de siste 15-20 årene.