Å låne penger til bedrifter har lenge vært forbeholdt fond, banker og store investorer. Med crowdlending blir det mulig for alle å gjøre det samme. 

Mange små og mellomstore bedrifter i Norge trenger finansiering. Det kan være bakeren på hjørnet som trenger ny bakerovn, en teknologibedrift som må ansette flere for å oppfylle en kontrakt, eller en butikk som skal investere i nytt inventar. Kjennetegnet med disse bedriftene er at de har en god driftshistorikk og evne til å betjene et lån. Samtidig blir eierne ofte møtt med krav om å stille personlig sikkerhet gjennom egen bolig dersom de ønsker lån i banken. Det er det mange som ikke ønsker å gjøre. Gjennom crowdlending kan du låne penger direkte til disse bedriftene, og oppnå en god avkastning når de betaler deg renter og avdrag.

Vi har laget et oversiktlig investeringsbudsjett. Klikk her for å få det tilsendt.

Hvordan fungerer crowdlending?

Crowdlending fungerer ved at mange personer går sammen om å gi lån til en bedrift. Dette kan best illustreres med et eksempel. La oss si at en butikkeier ønsker å oppgradere inventaret i butikken sin, og at det vil koste en million kroner. Butikkeieren går da til en crowdlending-plattform, som f.eks. FundingPartner. Plattformen gjør typisk en vurdering om selskapet er bra nok til å kunne låne penger. Lånet legges så ut på plattformen. Nå kan personer som deg selv gå inn og gi lån til denne bedriften. Noen nøyer seg med å investere et par tusenlapper, mens andre kan låne ut mer. Når summen av alle lånene tilsvarer en million kroner (det bedriften vil låne), utbetales hele summen. Butikkeieren begynner nå å betale renter og avdrag tilbake til långiverne. Crowdlendingaktøren er kun låneformidler. Det vil si at den ikke tar del i lånet, men legger til rette for at långiverne kan gi lån til bedriften.

I Norge er crowdlending et helt nytt konsept. I andre europeiske land og USA er det derimot en populær investeringsform som har hatt veldig gode resultater. 14% av alle bedriftslån som gis ut i Storbritannia går via crowdlendingplattformer. Der har de etablerte plattformene en årlig avkastning på 6-8% etter kostnader og tap på utlån.

Les også: Investeringsguide: Hvordan kan du investere penger i 2018?

Hva er viktig å huske på når du investerer i lån?

Crowdlending er ikke risikofritt, og i verste fall kan du tape hele beløpet du har lånt ut. For å oppnå best mulig avkastning bør du ta et par forhåndsregler.

Tenk gjennom hvordan avbetalingen skjer. Dersom selskapet betaler renter og avdrag hver måned vil risikoen i lånet reduseres gradvis. Om et selskap for eksempel har tatt et 12-måneders lån og går konkurs etter 11 måneder, vil du kun tape 1 avdrag. Ettersom selskapet også har betalt renter gjennom hele perioden vil du dermed fort kunne ende opp med å gå i pluss, selv om lånet blir misligholdt. Dersom selskapet har avdragsfritt lån, og betaler hele lånet i en stor sum ved slutten av lånets varighet (løpetid), vil risikoen øke.

En annen ting som er viktig er å gjøre egne undersøkelser. Les deg opp på hvordan plattformen vurderer selskap. Når du har funnet et lån å investere i, er det lurt å lese informasjonen som plattformen har lagt ut om selskapet. I tillegg skader det ikke å gjøre et kjapt google-søk av selskapet for å sjekke at det virker som et bra selskap, eller spørre litt rundt om noen har erfaring med selskapet.

Klikk her for å få flere nyheter fra FundingPartner.

 

Til slutt bør du tenke på hva som er formålet med lånet du investerer i, og tilpasse varigheten på lånene dertil. Dersom du sparer til noe om tre år kan du velge lån med varighet på tre år.

Internasjonalt er crowdlending den desidert største formen for crowdfunding – flere titalls ganger større enn produktbasert og donasjonsbasert crowdfunding. Det er fordi crowdlending internasjonalt både har vist seg forutsigbart og har levert en attraktiv avkastning.

Klikk her for å lese mer om hvordan du kan investere i lån til lønnsomme norske bedrifter, og motta 5-20% rente.

Innholdet på bloggen reflekterer synspunktene til enkeltpersoner som har skrevet eller kommentert i blogginnleggene, og ikke FundingPartner som selskap. Innholdet i innleggene skal hverken anses som råd eller offisielle synspunkter fra FundingPartner.

Gratis investeringsbudsjett

Meld deg på nyhetsbrevet vårt, og få gratis investeringsbudsjett.