De fleste investorer holder seg til aksjer og renter når de investerer. I Torstein Standal Hagen sin portefølje finner vi derimot en stor og økende andel med vin.

– I verste fall ender jeg bare opp med å drikke en god flaske vin, sier Torstein Standal Hagen.

Til daglig har han blant annet ansvar for Yaras investeringsprosess og er prosjektleder for større strategiprosjekter, som for eksempel vekststrategi i utlandet. Hans egen investeringsstrategi dreier seg i økende grad om vin i tillegg til aksjefond og og lån via FundingPartner.

– Det er flere grunner til dette, men det går mye rundt egen interesse. Jeg er på sett og vis blitt besatt av vin, sier Hagen.

Torstein S. Hagen viser samlingen hans av vin

Bilde: Torstein S. Hagen sier han i verste fall ender med en god vin hjemme, som følge av vininvesteringene hans. Foto: Privat.

Han mener vin i mange tilfeller kan være en svært attraktiv investering.

Hvordan ser investeringsåret 2020 ut? Vi har skrevet en omfattende artikkel om det.

– I det mest kjente eksemplet gikk en vin fra 1982 for 275 pund per kasse ved utgivelse, til å være verdt over 37 000 pund nå. Selv sitter jeg nå med noen flasker som har gått opp 12-15 % på ett år, mens noen har gått ned 7 % i verdi. Jeg tror derimot at jeg totalt vil oppnå en positiv avkastning på vininvesteringene.

Ifølge Hagen skyldes prisstigningen at vin blir bedre når den får lagret seg. Dermed går den fra å være et normalt gode til luksusvare i løpet av relativt kort tid. I tillegg drikkes den opp, slik at det blir mindre tilbud over tid. Etterspørsel fortsetter å øke, og vininteressen har eksplodert i løpet av de siste tiårene, spesielt i Asia siden 90-tallet.

– Vinmarkedet er utilgjengelig for de fleste, grunnet mangel på informasjon om markedet. For den jevne person er det vanskelig å vite hvilke vin man skal investere i, og hvor en skal foreta transaksjonen. Det finnes noen fond som investerer i vin, og det har begynt å komme frem flere profesjonelle aktører som gjør mye av jobben for deg, sier Hagen.

Vil du vite mer om hvordan du investerer i vin? Torstein S. Hagen anbefaler Rare Wine Invest.

Strategisk også utenfor arbeidsplassen

Hagen har en enkel grunnregel for å organisere investeringsvirksomheten sin.

– Min målsetning går ut på å investere 10 % av inntekten min. Det hender at jeg varierer mellom 10 % av netto- eller bruttoinntekten, men dette er uansett penger jeg ikke trenger for å få gjort det jeg ønsker.

Med «ønsker» legger Hagen spesielt vekt på både ferier og det han trenger for å leve. Dermed får han redusert sin personlige risiko og sitter igjen med risikoeksponering han selv er komfortabel med. Hagen forteller også at han utøver et «portefølje»-syn over investeringene sine.

– Når jeg først investerer i et relativt ukjent investeringsprodukt, så går jeg inn med et mindre beløp. I tillegg sprer jeg porteføljen min over ulike fond, aksjer, FundingPartner-lån og i de siste årene mindre likvide investeringsobjekter som for eksempel vin.

Les også: Har vokst fra fem til 90 ansatte på tre år

– Felles for FundingPartner og vin er at det kommer gode case

– Jeg ser at casene blir satt sammen på en måte som sammenstiller og formidler mye informasjon, slik at en slipper å gjøre masse research selv. Hvis jeg først skal gjøre et dypdykk i tallene fokuserer jeg en del på likviditetskapasiteten til bedriftene. Dernest fokuserer jeg ekstra på risikomomentene og risikoreduserende tiltak i caset.

Når det kommer til hvilket case Hagen har sett som mest spennende, nevner han lånet til pianoagenturet Dippner Knight Entertainment AS, som et «annerledes»-case.

– De gav inntrykk av et brennende engasjement som gjorde det gøy å investere. Det å kunne gå til en av deres pianobarer og tenke «dette bidro jeg til» gir meg masse glede, på samme måte som vininvesteringene mine.

Les også: Dette er analyseverktøyene profesjonelle investorer bruker

Når Hagen ikke investerer i vin, driver han gjerne med andre aktiviteter som f.eks golf.

Bilde: Hagen er fornøyd når informasjonen blir presentert for ham. Her er han ute på golfbanen når han ikke er på jobb, eller investerer i vin eller via FundingPartner. Foto: Privat.

Innholdet på bloggen reflekterer synspunktene til enkeltpersoner som har skrevet eller kommentert i blogginnleggene, og ikke FundingPartner som selskap. Innholdet i innleggene skal hverken anses som råd eller offisielle synspunkter fra FundingPartner.

Gratis investeringsbudsjett

Meld deg på nyhetsbrevet vårt, og få gratis investeringsbudsjett.